Sprawdzone receptury na domowe wypieki
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Klub Książki Katolickiej
"Domowy wyrób. Tradycyjne ciasta - wypieki, torty, słodkości" Eleonora Trojan @Wydawnictwo Aa #recenzja
Kto nie lubi słodkości? Pysznych ciast, ciasteczek, tortów, musów, kremów ! Osobiście nie znam nikogo takiego. Wszystkie ważne święta czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc, wszystkie ważne dla nas daty, dzień urodzin, imienin, ale także każdy zwykły dzień to doskonały moment na kawałek wyśmienitego domowego wypieku.
Skąd czerpać pomysły, brać przepisy na smakowite słodkości? W obecnych czasach to nie problem, istnieje wiele książek kucharskich, jest internet i receptury na przeróżne ciasta, ale chciałabym polecić Wam moi drodzy przepięknie wydaną pozycję z Wydawnictwa Aa opracowaną przez panią Eleonorę Trojan. Jest to podręczny zbiór receptur na przeróżne wypieki, jakie tylko przyjdą Nam do głowy. Znajdziemy tu między innymi: przeróżne przepisy na ciasta, takie jak babki wszelkiego rodzaju: czekoladowa, migdałowa, z adwokatem, ponczowa, czy z marchewki; biszkopty; ciasta jabłkowo-orzechowe, karmelowe, kokosowe ❤; keksy: wieczny, francuski, wiedeński; mazurki: cygański bez ciasta, migdałowy; murzynki: z bakaliami, z owocami; pierniki: kawowy, szybki, z powidłami; placki: królewski, piwny, z maku; serniki: drezdeński, krakowski, z brzoskwiniami; szarlotki: na biszkopcie, tania, zapiekana z kremem, z rabarbarem; tarty; torty: hiszpański, Russel, Camargo, cesarski, migdałowy, kokosowy, Rococo; ciasteczka: bezy, całuski, faworki, gwiazdki, herbatniki, kruche ciasteczka, paluszki czekoladowe, kruche, pączki, pierniczki, pierożki drożdżowe z porzeczkami, serem, ptysie, rogaliki z ziemniaków, rurki cynamonowe, trufle owsiane. Znajdziemy tu także przepisy świąteczne: na babki, ciastka imbirowe, kutię, makowca, mazurki, paschę wielkanocną, wykwintny orzechowiec, a także na przepyszne desery, np. bawarski krem czekoladowy, fantazję truskawkową, galaretkę kawową, panna cottę czy tiramisu.
Odnajdziemy w tej pozycji wśród dodatków przepisy na przeróżne kremy, np. kawowy, migdałowy; lukiery - rumowy, z cukru pudru; masy - marcepanową, marmoladową z jabłek; a także polewy: kakaowo-miodową, mleczno- waniliową.
Na uwagę zasługują czarno- białe ilustracje, które uświetniają ów niezbędny suplement każdej książki kucharskiej. Są przepiękne, intrygujące, zachęcające do pieczenia i zajadania się tymi wszystkimi smakołykami, a także odkrywają przed nami rąbek historii i tego jak wyglądały kiedyś, np. piece do pieczenia, imbryki, sztućce.
Wśród nich znajdziemy także fragmenty artykułów z gazet czy czasopism w języku angielskim.
Warto podkreślić, że autorka tegoż opracowania korzystała z ponad osiemdziesięcioletniego zbioru przepisów, co daje nam pewność, że są to sprawdzone i bardzo dobre receptury, z których kobiety korzystają od wielu, wielu lat. Komu jak komu, ale naszym babciom i prababciom możemy zaufać 😉
"Domowy wyrób" to niezbędnik każdej pani domu, każdego cukiernika i łasucha słodkości. Podręczna, prześlicznie wydana, w twardej oprawie zachwyci każdego konesera wypieków i smakosza domowych słodkości. Myślę, że będzie doskonałym prezentem na święta czy urodziny. Polecam i smacznego ! ☺