Ryby i dania postne. Klasztorna Kuchnia Świętej Hildegardy z Bingen

Wydawnictwo AA
twarda
2012
160
Nie

Opis produktu

Zbiór przepisów i porad kulinarno-dietetycznych opartych na programie zdrowotnym św. Hildegardy!

De piscibus nil nisi bene! – O rybach wyrażaj się wyłącznie pozytywnie! – twierdził już w czasach starożytnych Chylon ze Sparty. Św. Hildegarda z Bingen potwierdza te słowa. Dlatego w nowoczesnej kuchni opartej o zasady zdrowego żywienia św. Hildegardy nie może zabraknąć ryb! Do receptur na smaczne potrawy z ryb dołączono przepisy na dania bezmięsne, które można polecić jako menu na dni postne lub jako propozycje dla osób stosujących niektóre rodzaje diet.

Mądrość św. Hildegardy potwierdziła współczesna medycyna, przede wszystkim badania dr. Gottfrieda Hertzki i jego uczniów. Tak więc zbiór przepisów na ryby i potrawy bezmięsne, zgodnych z zaleceniami św. Hildegardy, to doskonały sposób na wprowadzenie do naszej diety prostych, smacznych i zdrowych dań dla całej rodziny.

Rybę można przygotować także bez dodatku tłuszczu. W tym celu umieszcza się ją w niewielkiej ilości płynu (woda, bulion, trochę wina) w podłużnym naczyniu (z przykrywką), przyprawia ziołami i solą, a następnie piecze w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200ºC przez około dwadzieścia do czterdziestu minut. Wówczas ryba pozostanie soczysta i zyska wyjątkowy aromat.

W taki sposób można przygotować okonia, szczupaka, sandacza, sielawę czy karmazyna.

Fragment książki

Szczegóły produktu

Oprawa: twarda
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-62927-95-1
Liczba stron: 160
Numer katalogowy: 927951
Wymiary: 170 x 240 mm
Podtytuł: Kuchnia
Cena regularna:
34,90 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed obniżką: 34.90 zł
Nasza cena:
4,00 zł
Oszczędź 30,90 zł
Brutto
Chwilowy brak produktu
Recenzje (0)