ISBN | 978-83-240-6207-2 |
---|---|
Numer katalogowy | 062072 |
Wymiary | 150 x 210 mm |
Okładka | miękka |
Ilość stron | 412 |
Rok wydania | 2021 |
Czy wiesz, że jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego, zwiększasz ryzyko między innymi bezpłodności, cukrzycy, a nawet nowotworu piersi czy raka jajnika? Z tej książki dowiesz się, jak hormony znajdujące się w żywności wpływają na stan twojego zdrowia i w jaki sposób zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, wywołując wiele dolegliwości i chorób.
Neal D. Barnard, jeden z czołowych amerykańskich lekarzy, udowadnia, że większość przyczyn naszych chorób tkwi w jedzeniu. Autor krok po kroku tłumaczy, że w przypadku wielu dolegliwości kluczowym działaniem jest zmiana diety, a dopiero później wprowadzenie farmakologii.
Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik przedstawiający zależność między tym, co jemy, a chorobami, na które cierpimy. Jest drogowskazem, który pomoże ci porzucić stare nawyki, a rady w nim przedstawione pomogą ci odzyskać zdrowie.
Pamiętaj, że stosowanie diety nie oznacza odrzucenia farmakologii i braku konieczności poinformowania o zmianach nawyków swojego lekarza prowadzącego.
Dr Barnard w przystępny i prosty sposób pokazuje, jak ogromny wpływ na zdrowie człowieka może mieć dieta roślinna. Uczy, jak poprawnie ją komponować, aby była zdrowa i dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przytoczone w książce badania utwierdzają czytelnika w przekonaniu, że dieta roślinna niewątpliwie jest dietą godną uwagi.
Magda Jutrzenka, „Lekarka na roślinach”