Nie masz żadnych produktów w koszyku
Już co trzeci dorosły Polak cierpi na nietolerancję laktozy. U wielu osób stwierdza się też pewien stopień nietolerancji mleka i jego pochodnych. Badania naukowe potwierdzają wpływ białka mleka - kazeiny - na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych. Istnieją również dowody na to, że z wiekiem ciało człowieka traci zdolność produkcji enzymów niezbędnych do trawienia mleka, a bogata w nabiał dieta naraża nas na alergie oraz inne dolegliwości związane z układem odpornościowym i trawiennym. Kuchnia bez mleka zawiera 100 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy z alternatywnych dla mleka produktów, takich jak mleko migdałowe, kokosowe, sojowe, z brązowego ryżu czy nasion konopi.
Jak unikać produktów mlecznych ukrytych w wielu artykułach spożywczych i potrawach
Jak mądrze zrezygnować z nabiału, czyli skuteczne sposoby na dostarczanie organizmowi wapnia oraz niezbędnych składników odżywczych
Soja, kokosy i nasiona konopi - fakty i mity dotyczące popularnych substytutów nabiału
Naucz się przygotowywać pyszne mleko, śmietanę, masło, sery, jogurty, makaron z serem, pizzę czy koktajle bez użycia mleka ssaków i jego pochodnych. Przekonaj się, że kuchnia bezmleczna jest zdrowa i pełna smaków!