Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski

Wydawnictwo: Znak
Dostępność: W magazynie
Kod katalogowy: 042340
39,90 zł
23,90 zł
Sprawdź warunki darmowej wysyłki

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie.

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był Street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Specyfikacja
ISBN 978-83-240-4234-0
Okładka twarda
Liczba stron 302
Wymiary 150 x 220 mm
Autor Aleksandra Zaprutko-Janicka
Rok wydania 2017
Znaczniki produktu
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również: