Szukaj
Wszystkie kategorie
    Menu Zamknij

    Ciasta. Domowy wyrób

    Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
    Dostępność: BRAK NA STANIE
    Stara cena: 39,90 zł
    9,90 zł
    Najniższa cena z 30 dni: 9,90 zł
    Wysyłka do
    *
    *
    Shipping Method
    Sposób wysyłki
    Przewidywane doręczenie (od dnia wysyłki)
    Cena
    Podaj kod pocztowy, aby wyliczyć koszty wysyłki

    "Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki pozwolą doznać czegoś wyjątkowego. Świąteczne baby, mazurki, makowce, pierniki są częścią tradycji. Jeśli przygotowujemy je tylko raz w roku, wtedy sam ich aromat przenosi nas do beztroskich chwil, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy kęs wielkanocnej babki. Powracamy do radosnego świętowania, przybywają bliscy którzy odeszli, są ponownie z nami, szczęśliwi jak dawniej w ten wyjątkowy czas.

    W książce znajdziemy wielokrotnie sprawdzone receptury na najlepsze domowe ciasta, w tym tak "żelazny repertuar" jak tort czekoladowy, który zawsze cieszy niezmiennym smakiem. Wzbogaciłam zbiór o desery, które na trwałe weszły do naszych domów, i stąd, obok serników czy szarlotek, pojawiają się tiramisiu i przepyszna panacotta.

    Smacznego!

    Specyfikacja
    PodtytułDomowe przepisy na ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie, ucierane, baby, strudle, torty i inne słodkości
    ISBN978-83-61881-38-4
    Okładkatwarda
    Liczba stron160
    Wymiary170 x 240 mm
    AutorEleonora Trojan
    Rok wydania2010
    5.0 1
    Napisz własną recenzję produktu! Zamknij
    • Produkt można ocenić dopiero po jego zakupieniu
    *
    *
    • Zły
    • Doskonały
    Karolina Osewska | 15.09.2020 02:07
    Sprawdzone receptury na domowe wypieki
    Za egzemplarz do recenzji dziękuję Klub Książki Katolickiej

    "Domowy wyrób. Tradycyjne ciasta - wypieki, torty, słodkości" Eleonora Trojan @Wydawnictwo Aa #recenzja

    Kto nie lubi słodkości? Pysznych ciast, ciasteczek, tortów, musów, kremów ! Osobiście nie znam nikogo takiego. Wszystkie ważne święta czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc, wszystkie ważne dla nas daty, dzień urodzin, imienin, ale także każdy zwykły dzień to doskonały moment na kawałek wyśmienitego domowego wypieku.

    Skąd czerpać pomysły, brać przepisy na smakowite słodkości? W obecnych czasach to nie problem, istnieje wiele książek kucharskich, jest internet i receptury na przeróżne ciasta, ale chciałabym polecić Wam moi drodzy przepięknie wydaną pozycję z Wydawnictwa Aa opracowaną przez panią Eleonorę Trojan. Jest to podręczny zbiór receptur na przeróżne wypieki, jakie tylko przyjdą Nam do głowy. Znajdziemy tu między innymi: przeróżne przepisy na ciasta, takie jak babki wszelkiego rodzaju: czekoladowa, migdałowa, z adwokatem, ponczowa, czy z marchewki; biszkopty; ciasta jabłkowo-orzechowe, karmelowe, kokosowe ❤; keksy: wieczny, francuski, wiedeński; mazurki: cygański bez ciasta, migdałowy; murzynki: z bakaliami, z owocami; pierniki: kawowy, szybki, z powidłami; placki: królewski, piwny, z maku; serniki: drezdeński, krakowski, z brzoskwiniami; szarlotki: na biszkopcie, tania, zapiekana z kremem, z rabarbarem; tarty; torty: hiszpański, Russel, Camargo, cesarski, migdałowy, kokosowy, Rococo; ciasteczka: bezy, całuski, faworki, gwiazdki, herbatniki, kruche ciasteczka, paluszki czekoladowe, kruche, pączki, pierniczki, pierożki drożdżowe z porzeczkami, serem, ptysie, rogaliki z ziemniaków, rurki cynamonowe, trufle owsiane. Znajdziemy tu także przepisy świąteczne: na babki, ciastka imbirowe, kutię, makowca, mazurki, paschę wielkanocną, wykwintny orzechowiec, a także na przepyszne desery, np. bawarski krem czekoladowy, fantazję truskawkową, galaretkę kawową, panna cottę czy tiramisu.
    Odnajdziemy w tej pozycji wśród dodatków przepisy na przeróżne kremy, np. kawowy, migdałowy; lukiery - rumowy, z cukru pudru; masy - marcepanową, marmoladową z jabłek; a także polewy: kakaowo-miodową, mleczno- waniliową.

    Na uwagę zasługują czarno- białe ilustracje, które uświetniają ów niezbędny suplement każdej książki kucharskiej. Są przepiękne, intrygujące, zachęcające do pieczenia i zajadania się tymi wszystkimi smakołykami, a także odkrywają przed nami rąbek historii i tego jak wyglądały kiedyś, np. piece do pieczenia, imbryki, sztućce.
    Wśród nich znajdziemy także fragmenty artykułów z gazet czy czasopism w języku angielskim.

    Warto podkreślić, że autorka tegoż opracowania korzystała z ponad osiemdziesięcioletniego zbioru przepisów, co daje nam pewność, że są to sprawdzone i bardzo dobre receptury, z których kobiety korzystają od wielu, wielu lat. Komu jak komu, ale naszym babciom i prababciom możemy zaufać 😉

    "Domowy wyrób" to niezbędnik każdej pani domu, każdego cukiernika i łasucha słodkości. Podręczna, prześlicznie wydana, w twardej oprawie zachwyci każdego konesera wypieków i smakosza domowych słodkości. Myślę, że będzie doskonałym prezentem na święta czy urodziny. Polecam i smacznego ! ☺
    Czy ta recenzja była pomocna? Tak Nie (0/0)
    *
    *
    *
    Znaczniki produktu