5 pór roku w kuchni to książka kulinarna jakiej jeszcze nie było. Oryginalne przepisy, odważne połączenia smaków, klasyczne potrawy z nutą modernizmu. I historia niezwykłego człowieka, który żył dla pasji, a teraz z pasją walczy o życie.
Autor - Mariusz Wachowicz - to dziennikarz Polskiej Agencji Prasowej, doktor nauk ogrodniczych, projektant ogrodów, autor kulinarnego bloga, pasjonat fotografowania.
Wypadek, któremu uległ we wrześniu 2015 r., zmienił wszystko w życiu Autora. Mariusz został odnaleziony w środku nocy na ścieżce rowerowej, nieprzytomny, z rozległymi urazami głowy. Lekarze nie dawali mu szans na przeżycie. Na długie tygodnie zapadł w śpiączkę.
Po roku od wypadku Mariusz przeszedł nowatorską operację wszczepienia stymulatora pnia mózgu, wykonaną przez zespół prof. Wojciecha Maksymowicza w Olsztynie. Dzięki niej Mariusz, prawdziwy wojownik, powraca do życia. Po długiej zimie przyszła wreszcie dla niego wiosna. Dlatego w książce Mariusza Wachowicza znajdziemy piątą porę roku i wielki smak na życie. Do pełni sukcesu potrzebna jest jednak codzienna, wielogodzinna rehabilitacja.